Aladdin och prinsessan uppskattade figurer

aladdin_3 I det pågående projektet Läslustarna – Botkyrka förskolor läser ingår drama som en väsentlig grundpelare. Pedagogerna, eller läsgnistor som projektets nyckelpersoner kallas, har fått en grundkurs i sceniskt gestaltning och berättande som de nu praktiserar tillsammans med barnen i förskolorna. Men i föreställningen, Aladdin och den magiska lampan, som spelades för full salong i Hallunda Folkets hus förra veckan var det skådespelarparet Mia Poppe (dramakursens ledare) som tillsammans med Niclas Strand axlade flera roller var.

Publiken var genast med på noterna när Aladdin stämde an på gitarren och klämde i med en visa genom att klappa i takt och sjunga med i refrängen. Till första föreställningen fanns även de allra yngsta med medan andra sittningens publik utgjordes av fyra- och femåringar som teaterstycket i första hand riktar sig. Att de allra yngsta fanns med var ett dråpligt misstag eftersom Aladdin förväxlats med sånger av och spel med Lennart Hellsings välkända figurer som – om planerna går i lås – kommer senare under hösten.

De lokala biblioteken spelar en avgörande roll i projektet. Där nätverkar läsgnistor från förskolorna och håller sig genom barnbibliotekarien uppdaterade på ny litteratur, några förskolor har förlagt föräldramöten till biblioteket med mangrann uppslutning och barnen gör sina regelbundna besök för att lyssna på sagor och låna böcker.

Inom ramen för projektet men ännu knappt på planeringsstadiet finns en idé att till hösten genomföra ett tema med Lennart Hellsing som skrivit mer än hundra barnböcker och översatt nästan lika många från engelskan. Även här hoppas läsgnistorna på draghjälp från biblioteken som, utöver kunskap på bokfronten, är lämplig arena för besök av barnens anhöriga. För naturligtvis vill vi se barnens tolkningar av Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson och alla de andra kära figurerna.

Aladdin
” Två barn ritade bussen som vi hyrt för att åka dit med, ett annat barn ritade Aladdin, prinsessan och deras slott. Barnen tyckte att teatern var rolig och lite tokig. De tyckte om att Aladdin spelade gitarr och att de fick vara med och klappa i takt till musiken. Ett barn gillade extra mycket Aladdins fina röda byxor med stjärnor på. ”

Så här tolkade några barn från förskolan Opalen i Tumba föreställningen om aladdin_prinsessanAladdin och den magiska lampan.

Vi hälsar och tackar för det!

Lena Lindström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *