Musiklärare i Botkyrka prisad punkare – grattis!

Trevor Dolan vinnare 2016_2
I år fick samtliga finalister första pris och Trevor Dolans stipendium. Fr v Michael Andersson, Botkyrka, Johan Eriksson, Sollentuna och representant för Janna Schéele, Östersund.

Priset till årets punkare i skolvärlden delades ut vid Sett-mässan i Kista.  Juryn kunde i år inte bestämma vem av finalisterna som för utmärkelsen skulle tilldelas Trevor Dolans stipendium och enades därför att utse alla tre.

En av dem är musikläraren Michael  Andersson vid Falkbergsskolan i Botkyrka, som enligt juryns motivering är den som ” Med en orubbad övertygelse om varje elevs förmåga att lära och lärarens avgörande inverkan på en elevs nutid och framtid.”
Priset delar han med Janna Schéele, utvecklingsledare i Östersund och förstelärare Johan Eriksson, Sollentuna.
Irländaren Trevor Dolan kom till Sverige som ung student med en gitarr på ryggen. Han började plugga men hade inga som helst planer att ägna studier som skulle leda till skolvärlden. Men det var vad som hände. Trevor Dolan blev forskare på området som på ett rättframt sätt levererade sina forskningsresultat varav mycket gick stick i stäv med gällande metoder. Av många hyllad men från andra också ifrågasatt och betraktad som en skolvärldens punkare.
Årets prisutdelare, Lisa Heino, inledde med att berätta att hon hörde till dem som fann hans skolforskning innovativ, utmanande och källa till intressanta diskussioner.  Men också om deras djupa vänskap. Trevor Dolans var en glad och rolig människa men han hade också en mörk sida som ingen av hans närmaste lyckades tränga igenom. Han tog sitt liv 2013.
Året därpå beslutade Fredrik Svensson, grundare till SETT, och Lisa Heino och att bilda Trevor Dolan foundation, där hon är ordförande. Grundplåt till stipendiet som delas ut till personer som arbetar i Dolans anda. Någon som vågar gå mot strömmen och inte heller räds att ifrågasätta etablissemanget. En punkare.

Text: Lena Lindström

Foto: Therés Stephansdotter Björk

 

 

 

 

Kriterier för Trevor Dolans stipendium
Civilkurage och mod att varje dag ta ställning för varje enskilt barn/elev, trots omgivningens tyckanden och tryck.
En orubbad övertygelse om varje elevs förmåga att lära och skolans avgörande inverkan på en elevs nutid och framtid.
Ett passionerat och hängivet ledarskap med en osviklig pedagogisk markör riktad mot undervisning och lärande.
Ett ledarskap där det didaktiska lärandet står på tvärvetenskaplig grund.
Humor, värme och kärlek till sitt uppdrag, sina medarbetare och elever.
Modet att ta debatt.
Är punk i skolvärlden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *